ЗАМОВИТИ ПУТІВКУ
  1. Ваше П.І.Б.(*)
    Please let us know your name.
  2. Ваш e-mail(*)
    Please let us know your email address.
  3. Вибір курорту / санаторію(*)
    Invalid Input
  4. Дата початку заїзду(*)
    Invalid Input
  5. Термін путівки(*)
    Invalid Input
  6. Ваші побажання та контакти(*)
    Please let us know your message.

"МИРГОРОДКУРОРТ". ОЗДОРОВЛЕННЯ САНАТОРНО-КУРОРТНОЇ СИСТЕМИ ПРОФСПІЛОК

На Полтавщині в «Миргородкурорті» пройшла нарада правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниці» з головними лікарями профспілкових оздоровниць за участю Голови Федерації професійних спілок України Юрія Кулика і членів наглядової ради.

 

Протягом трьох днів учасники заходу знайомилися з лікувально-діагностичною базою та інфраструктурою «Миргородкурорту», обмінювалися досвідом роботи, вносили конкретні пропозиції щодо поліпшення умов і якості відпочинку та лікування в профоздоровницях. Також обговорювали можливі варіанти вирішення наболілих проблем, що нині існують чи не в кожному санаторії. Тож, як вижити і працювати на достойному рівні, як привабити відпочиваючих, як зменшити вартість путівок для пересічних членів профспілок – про це та багато іншого йшлося у ході наради.

 

«Ми сьогодні зібрали усіх керівників нашої санаторно-курортної системи, а це близько ста осіб, аби обговорити питання поліпшення системи оздоровлення і відпочинку людей у цілому, - констатував Юрій Кулик, Голова ФПУ. – Наше майно – це ласі об’єкти, які хочуть у нас відібрати. Нині триває близько 240 позовів, що стосуються майнових питань. Однак, ми боремось, бо хочемо, щоб майно Федерації профспілок України ефективно працювало на користь членів профспілок, - підкреслив Юрій Кулик - Я сподіваюсь, що сьогоднішня нарада надасть новий поштовх розвитку профспілкової санаторно-курортної системи». Також Голова ФПУ зауважив, що необхідно якомога швидше зайнятися питанням інвестування в санаторно-курортну систему. Ще одним важливим пунктом за словами Юрія Кулика, є те, що наразі необхідно звільнятися від збиткових об’єктів, які не лише не приносять прибуток, а й потребують великих затрат на утримання.

А от в.о. заступника Голови ФПУ Володимир Саєнко у своєму виступі підкреслив,  що на прикладі «Миргородкурорту» видно, як можна завдяки правильній роботі та чіткому управлінні зробити підприємство одним із кращих в системі. «Нині в ФПУ створено три комісії з реформування системи управління майновим комплексом, функціонування яких направлено на те, щоб оптимізувати наші витрати та акумулювати кошти, аби хоча б раз на рік у нас з’являвся такий об’єкт як «Миргородкурорт, - зауважив Володимир Саєнко».

 

Підсумки та плани

Не випадково місцем цієї зустрічі стала українська Швейцарія – найвідоміший курорт України – курорт Миргород. «Курорт на якому ми сьогодні маємо змогу перебувати є одним з кращих у нашій системі, тож нам є чим пишатися, а тим, хто дещо відстає – є чому повчитися тут, - зауважив Микола Субота, Голова Правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця». Під час наради Микола Субота підвів підсумки роботи товариства за минулий рік та поставив чіткі завдання щодо забезпечення оздоровлення громадян в 2013 році. Серед основних доручень, окреслених працівникам апарату правління та керівникам оздоровниць, зокрема, такі: забезпечення максимального заповнення оздоровниць, постійно дбати про збереження і відновлення майна, більше уваги приділяти кадровим питанням та багато ін.

Власними думками і про Миргород і про профспілкову санаторно-курортну систему поділився Леонід Вернигора, голова Полтавської обласної ради профспілок. За його словами, не випадково саме у Миргороді проводиться така всеукраїнська нарада. «Об’єднання санаторіїв курорту на сьогодні спрацьовує краще за інші, - зауважив Леонід Михайлович. – Однак ми всі занепокоєні тією ситуацією, що склалася сьогодні в державі. Якщо Фонди соціального страхування припинять надавати малозабезпеченим путівки дешевше ніж вони насправді коштують, то половина санаторіїв просто збанкротує. Нині треба усім разом міркувати, як не допустити таку ситуацію. Люди, які потребують лікування повинні мати можливість оздоровлюватись, бо це не розкіш, а необхідність!».

Про ситуацію у санаторно-курортній системі Криму у рамках зустрічі розповіла Надія Казьміна, голова Федерації незалежних профспілок Криму. «Напевно, слово Крим в першу чергу асоціюється з оздоровленням та відпочинком. І мені здається, що сезон в Криму явище постійне. На сьогодні всі оздоровниці системи «Укрпрофоздоровниця» мають практично 100-відсоткову готовність до початку сезону, - розповіла Надія Казьміна. – Ціни практично не змінилися у порівнянні з 2012 роком, деякі зміни відбулись лише через подорожчання на воду, газ та ін. послуги. У нас є прекрасні санаторії, які практично постійно оновлюють свою лікувальну базу (заміна обладнання, використання нових методик лікування тощо). Я завжди говорю, що кримські оздоровниці найкращі, -  підсумувала голова ФНП Криму».

 

 

Будівництво та ремонти

У своєму виступі Микола Субота повідомив, що протягом минулого року на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонт і переоснащення матеріально-технічної бази дочірніх  підприємств Товариства використано понад 107 млн. грн. Освоєно капіталовкладень – понад 79 млн. грн., з них близько 30 мільйонів витрачено на придбання медичного, технологічного устаткування та обладнання, проведено ремонтів на суму більше 27 млн. грн. Окрім того, по шести Приватних акціонерних товариствах за звітний період виконаний обсяг робіт на суму понад 25 млн. гривень.

Зокрема, за минулий рік в ПрАТ «Миргородкурорт» виконано буріння артезіанської свердловини, СКК «Миргород» - капремонт ванного відділення, ДП «Санаторій «Березівські мінеральні води»  було відремонтовано один із корпусів. Також у ДП «Санаторій «Синяк» проведена реконструкція водогону, ДП «Санаторій ім. Пирогова» - капремонт двох поверхів і котельні, ДП «Санаторій «Україна» введено в експлуатацію перший корпус та багато іншого. Низку об’єктів було введено в експлуатацію.

Микола Субота наголосив, що нині є незавершене будівництво і цього року всім треба попрацювати над тим, щоб зменшити його  обсяг.

 

 

Майнові питання

Для забезпечення виводу із кризового стану збиткових та неперспективних дочірніх підприємств ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» у квітні минулого року було створено робочу групу. Зазначеною групою разом з представниками департаменту профспілкового майна ФПУ здійснені робочі поїздки до 20-ти суб’єктів господарювання товариства у восьми областях України та в АР Крим, проаналізовано стан справ у збиткових та неперспективних підприємствах. Також робочою групою проведені консультації з окремими членами Президії ФПУ, головами регіональних та галузевих профспілок щодо подальшого використання об’єктів дочірніх підприємств. Напрацьовані матеріали подані на розгляд членам постійної комісії Ради ФПУ з майнових питань та Президії ФПУ.

«На сьогоднішній час стан справ, на жаль, в деяких дочірніх підприємствах з об’єктивних причин не покращився. Ми продовжуємо утримувати деякі з них, що безперечно впливає на результати фінансово-господарської діяльності Товариства, - зауважив Микола Субота».

В даний час річними Загальними зборами акціонерів були прийняті рішення щодо продажу збиткових та неперспективних окремих об’єктів, що дозволить зменшити витрати по утриманню збиткових підприємств, провести необхідні капітальні ремонти або придбати медичне обладнання.

Одним з нагальних нині питань є надання дозволу Радою ФПУ на продаж збиткових майнових комплексів ДП «Грязелікувальня «Мойнаки», ДП «Феодосійський меблевий комбінат», ДП «Санаторій «Зірка», ПрАТ «Санаторій «Рай-Оленівка», відчуження яких дасть змогу по-перше, не відволікати кошти на їх утримання, по-друге, інвестувати значні кошти в покращення дочірніх підприємств, які працюють стабільно і прибутково.

 

 

Зберегти, що маємо

«На сьогодні в провадженні судів різних інстанцій знаходиться 234 справи, у яких ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» виступало в якості позивача, відповідача або третьої особи, - повідомив Микола Субота. – Основна кількість, а це – 165 справ, становлять справи за позовами органів прокуратури, предметом яких є визнання за державою Україна права власності на майно, яке було передане товариству у процесі створення в якості наповнення статутного фонду Федерацією незалежних профспілок України, правонаступником якої є ФПУ. 70 судових справ стосуються майна дочірніх підприємств ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та товариств, створених за участю ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

Також Голова Правління зазначив, що у всіх справах за прокурорськими позовами Товариством заявляються клопотання про призначення судової будівельно-технічної та економічної експертизи з метою з’ясування джерел фінансування будівництва чи реконструкції спірних об’єктів та їх площі, як на час будівництва так і на теперішній час. Переважна більшість таких клопотань судами задовольняються.

«Враховуючи тенденцію розгляду справ у Вищому господарському суді України, а саме скасування рішень судів першої та апеляційної інстанції, які були винесені на не користь Товариства, та направлення справ на новий розгляд до суду першої інстанції, можемо прогнозувати позитивний результат розгляду даних справ, тобто прийняття рішень на нашу користь, - констатував Микола Субота. – Хотілося б відзначити той факт, що на сьогодні жоден санаторно-курортний заклад Товариством не втрачений».

У ході зустрічі неодноразово наголошувалося, що враховуючи важливість претензійно-позовної роботи треба жорстко відслідковувати хід справ і спільно з представниками ФПУ не допустити передачі наших об’єктів іншим власникам.

 

 

Медицина

Діяльність медичної служби санаторно-курортних закладів системи протягом поточного року була спрямована на подальше удосконалення якості медичного обслуговування, підвищення ефективності санаторно-курортного лікування та реабілітації, впровадження інноваційних стратегій по створенню сучасних програм організації харчування та дозвілля відпочиваючих.

«Характерною рисою для системи в цілому є те, що ми не стоїмо на місці, - наголосив Голова Правління. – За поточний  рік в санаторно-курортних закладах профспілок відбулося багато змін та нововведень. Але відчувались і серйозні проблеми і труднощі, пов’язані із стабільністю функціонування галузі та ресурсною, в тому числі фінансовою, забезпеченістю».

Микола Субота підкреслив, що завданнями ефективного керівництва курортними закладами є забезпечення належної якості санаторно-курортної допомоги та комфортного перебування і здорового харчування хворих. «Тому керівники оздоровниць повинні в плановому порядку передбачати кошти на поточні ремонти, поновлення технологічного обладнання харчоблоків, модернізацію лікувально-діагностичної бази, інфраструктури дозвілля тощо, - зауважив Микола Субота. – У цілому по системі списано за рік 145 одиниць старого медичного устаткування та придбано нового на загальну суму понад 4 млн. грн».

У ході зустрічі стало відомо, що із майже 9 тисяч застрахованих осіб, що пройшли відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях оздоровниць понад 86% – успішно відновили здоров’я та стали до роботи, що є показником високої ефективності проведення медичної реабілітації в умовах санаторно-курортних закладів.

Враховуючи побажання відпочиваючих, які не мають можливості довготривалого санаторно-курортного лікування, останнім часом в оздоровницях впроваджуються короткотермінові цільові програми відновлювального лікування. Серед них: «Антистресова», «Вільне дихання», «Жінка в гармонії з природою», «Очищення організму» тощо.

Іншою складовою, що впливає на якість санаторно-курортного лікування є підвищення кваліфікації медичного персоналу. Тож Правління Товариства приділяє значну увагу вирішенню цього питання. Постійно проводяться різного роду навчання, конференції тощо.

За словами Миколи Суботи, для подальшого поліпшення роботи оздоровниць в 2013 році необхідно: суворо дотримуватись виконання ліцензійних умов та «Стандартів санаторно-курортного лікування», затверджених Наказом МОЗ України; постійно удосконалювати лікувально-діагностичну базу оздоровниць, оснащувати медичною апаратурою; враховувати наявні природні лікувальні ресурси, наукові розробки, кваліфікацію медичного персоналу і досвід роботи для направлення хворих на курорти. Також варто збільшувати обсяг надання платних послуг. Ширше впроваджувати сучасні медичні технології та розробки вітчизняних і закордонних вчених; впроваджувати (за додаткову) плату такі форми організації харчування, як дієтичне ресторанне, «шведський стіл», приготування на замовлення «дорожніх» наборів для від’їжджаючих та ін.

Тож підсумки роботи за минулий рік ПрАТ «Укрпрофоздоровниці» підбито, нові цілі та задачі поставлено.

 

Анна Рєпіч

редактор відділу «ПВ»