ЗАМОВИТИ ПУТІВКУ
  1. Ваше П.І.Б.(*)
    Please let us know your name.
  2. Ваш e-mail(*)
    Please let us know your email address.
  3. Вибір курорту / санаторію(*)
    Invalid Input
  4. Дата початку заїзду(*)
    Invalid Input
  5. Термін путівки(*)
    Invalid Input
  6. Ваші побажання та контакти(*)
    Please let us know your message.

15.04.2020

Обсервація у "Жовтні": підсумки першого тижня

 

 Ізоляція в номері, котлети на сніданок та непорозуміння через платне проживання – так проходить обсервація українських громадян у санаторії "Жовтень".

 Клінічний санаторій "Жовтень" у Кончі-Заспі під Києвом в докоронавірусний період був курортним центром реабілітації хворих, а нині перетворився на вимушене місце обсервації, яких загалом готують понад 200. Із 9 квітня на його території проживає 15 українців, що чартерним рейсом повернулися зі Сполучених Штатів, і тепер мають відбути обов’язкову двотижневу ізоляцію. Як же проходить карантин у спеціальних умовах лише в кількох кілометрах від столиці? Про це у коментарі для Zruchno.Travel розповіли директор санаторію Сергій Мельник та один із обсервованих громадян

 Відповідно до постанови Кабміну "Про карантинні обмеження для боротьби з поширенням коронавірусу", проживання для обсервованих має бути безкоштовним (платним залишається тільки харчування). Але, за словами Сергія Мельника, це рішення влада ухвалила пізніше, ніж було підписано договір на обсервацію громадян, де вони погоджувались оплатити перебування в санаторії "Жовтень" самостійно. Тому не обійшлося без непорозумінь.

 "Домовленості були підписані до 9 квітня, коли з’явилася постанова про безкоштовну обсервацію. Але ті, хто перебувають в обсервації зараз, ще раніше написали розписки, що вони добровільно йдуть на чотирнадцятиденну обсервацію власним коштом. Ці розписки надавалися посольству України в Америці і є у мене на руках. Я звернувся до державних органів з проханням укласти нову угоду через зміну законодавства, але відповіді поки не отримав", – пояснив директор санаторію.

 Доки вирішується питання, хто ж має оплачувати проживання у "Жовтні", частина людей вже розрахувалася зі своєї кишені, а деяким пішли на поступки. Вартість обсервації  становить 3 тисячі гривень за два тижні, тобто 213 гривень на добу. Окремо треба оплачувати триразове харчування – 300 гривень із людини на добу. Василь Глоба, який опинився на карантині зі своєю родиною (п’ятеро людей, із них двоє малих дітей) витратив близько 36 тисяч гривень, оплативши весь період обсервації. Але він не шкодує про те, бо переконаний, що карантинні обмеження потрібні.

 "В цілому вважаю правильним, що ті люди, які приїжджають із-за кордону, повинні пройти обсервацію. Звісно, не кожен пересічний українець може власним коштом платити за неї, тому за проживання має платити держава, але якщо держава не платить – повинні ми самі", – каже мешканець санаторію.

 Василь Глоба, 60-річний бізнесмен, умови обсервації у "Жовтні" вважає цілком задовільними, а їжу – смачною. Його сім’ю розмістили у трьох окремих номерах, бо за правилами, розселяють по одній чи дві людини. Видали термометри для самостійного вимірювання температури, лікар зв’язується по телефону і може з’явитися за потреби. Також забезпечили дезинфікуючими засобами для обробки термометрів, серветками та іншими необхідним речами для перебування в ізоляції. У номер ніхто не заходить, їжу приносять під двері, загальний коридор щодня прибирають та кварцують. У меню, яке завжди складається із першого, другого і третього, можна побачити котлети з гречкою на сніданок, суп із рисом і м’ясними фрикадельками, сирну запіканку.

 За словами пана Василя, він і його сім’я почуваються добре, ознак коронавірусної хвороби поки не мають. Директор санаторію теж говорить, що на сьогодні у всіх обсервованих самопочуття задовільне. Їх постійно перевіряють та спостерігають за температурними замірами. Контролюють у "Жовтні" і своїх працівників.

 "Працівникам щодня вимірюють температуру, проводять інструктаж, кварцують одяг. Також у санаторії розробили спеціальний маршрут руху, поділивши приміщення на "брудну" і "чисту" зони. Їжу доставляють в одноразовому посуді, який після використання дезінфікують та відправляють на спецутилізацію. Усі працівники залишаються у санаторії разом із обсервованими до закінчення двотижневої ізоляції і проживають на першому поверсі у так званій "чистій" зоні", – пояснює Сергій Мельник.

 Також він говорить, що за потреби санаторій готовий прийняти на обсервацію ще до 400 людей, але тільки після підписання угоди з відповідними державними органами.

Як повідомляв Zruchno.Travel, першим із санаторіїв "Укрпрофоздоровниці" приймати українців на обсервацію почав "Клінічний санаторій ім. Пирогова" (санаторій "Куяльник").

 

Автор: Тетяна Редько